С изпълненията на песните "Една увяхнала роза" и "Румба негра" група "Мездрея" прикова вниманието на журито и заслужено грабна златото. Валентин Вълчев спечели сребърния медал с песните “Налей, Яно” и “Не чакай ме”.

Другият солист на групата, Радко Антонов, впечатли журито и публиката с песните “Вечна тайна” и “Икона” и също се окичи със сребро в категорията за индивидуални изпълнител.

Световният шампионат по фолклор се организира от Световната асоциация на фолклорните фестивали - WАFF, Европейска асоциация на фолклорните фестивали - ЕАFF, World Folklore Academy и Event Vacation, с подкрепата на UNESCO, IOV-WORLD, CID-UNESCO.

Характерна особеност на Световния шампионат по фолклор "World Folk” е, че всички изпълнения се записват с професионална аудио и телевизионна техника, и най-добрите от тях се излъчват многократно по повече от 20 кабелни телевизии в България, 3 сателитни телевизии с обхват в цяла Европа, както и по Световната интернет телевизия "EuroFolkTV". По този начин се изпълнява основната цел на Световния шампионат по фолклор "World Folk 2018” за запазване и популяризиране на традиционните народни изкуства чрез огромните възможности на медиите.

Концертите на Световния шампионат по фолклор "World Folk" се предават на живо по Световната интернет телевизия "EuroFolkTV".

Ето защо спечелените отличия от мездренските славеи на група „Мездрея“ имат изключително значение за издигането на авторитета и културните традиции на нашия малък град Мездра. Признанието за таланта на нашите самодейци дойде след изключително голяма конкуренция в техните категории за стари градски песни - фолклорни групи и ансамбли и за индивидуални изпълнители.

В надпяването се състезаваха групи и изпълнители от Гълъбово, Летница, Лясковец, Плевен, София, Яворово, Голямо Белово, Ръжево Конаре (България) и гостуващите групи от Южна Корея, Черна гора, Иран, Русия, Индонезия, Узбекистан.

Съгласно регламента на Световния шампионат, оценките на колективите, участвали в конкурсната програма са валидни за класиране в Световната ранг листа (World ranking list of folklore).

Критериите за оценка на журито включват ниво на сложност и техника на изпълнението, представяне /костюми, реквизит, постановка, избор на репертоар/ и сценично поведение - контакт с публика, излъчване, артистичност.

Освен медалите, мездренчани получиха и грамоти за лауреати и диплом за Световен шампион по фолклор за 2018 г. в категорията си.

Екипът на MediaNews честити поредното признание на група "Мездрея"!