По стара българска традиция гостите бяха посрещнати от децата с хляб и сол и закичени с китка здравец. Журналистката Христина Чопарова започна своето интервю с думите: "Аз съм направена от обич”, с които веднага спечели детското внимание и искрените им погледи. В отговор на нейните думи, второкласникът Иван Желязков й „подари” стихотворението на Джани Родари "Магазин за надежда”.

Коя е Христина Чопарова? Тя е основател на най-четения специализиран сайт за хора със слухови дефицити "Ние ви чуваме”, журналист, медиен експерт, блогър.

Христина има интересна и нелека съдба, която обаче я е превърнала в един изключително силен и позитивен човек. Тя разказа за превратностите на съдбата, с които се е сблъскала, и за силата на вярата в доброто, която я е превърнала в това, което е днес. За нея вярата е всичко, което Е - независимо дали е зрима реалност. Вярва в това,че което не достига на очите, за да повярват, помагат сетивата.

Девизът на Христина е: "Вярвам - следователно СЪМ. Та аз съм живот. Проявление съм на любовта, пожелала присъствието ми в семейството на топлите хора, в чиято обич и до ден днешен съм сгрята. Благодарна съм им за подкрепата да видя, че мога всичко, ако го избера. Просто да го избера, да го обикна и да го направя по този начин част от себе си”.

Журналистката допълни, че дори да не можеш или не си избрал да правиш нещо, което обичаш, трябва да обикнеш онова, което си избрал да правиш. Обикнеш ли го, няма да се налага да се замисляш дали е подходящо за теб. А най-голямото призвание на всеки е да бъде това, което Е.

Срещата се превърна в един урок по доброта, разбиране и човечност. Децата бяха впечатлени от силата на духа и вярата в другите и в самия себе си. Бариерите отпадаха една след друга, а атмосферата бе заредена с позитивизъм и одухотвореност.

Директорът на училището Галя Богданова връчи на гостенката традиционния бележник с оценка "Отличен” и благодари за невероятното преживяване и урока по доброта, който Христина изнесе.

В отговор чаровната Христина подари на редакцията на "Говорящия вестник” книгата на проф. Филип Панайотов "Вестници и вестникари” по случай Деня на българската журналистика и благодари за сърдечния прием и новото приятелство.

След края на разговора, Христина показа на децата как се казва „обичам те” с езика на жестовете и всички показаха своето сърце с ръце, за да изразят преживяното в тези близо два часа с гостенката.

Другият специален гост на срещата бе художникът фотограф Асен Великов, който е отдавнашен приятел на училището и децата. Той гостува вече за трети път и с удоволствие сподели, че това няма да е последната му среща с децата. За него идването в училище "Св. св. Кирил и Методий” винаги е свързано с усещането, че тук се среща с истински българското. Всяка нова среща с децата поражда чувството за удовлетвореност и осмисля усилията на учителите.