Типът вирус и мутацията са различни в сравнение с предходните вълни. Затова и експертен съвет взема адекватни мерки седмица за седмица, които да не важат цял месец“, заяви още д-р Меджидиев. Служебният здравен министър увери, че лекарите, които в момента ваксинират, ще получат парите си със задна дата. "От юли месец, със задна дата. Това ще влезе в сила", добави той. И добави, че са били бракувани много ваксини – над 1 300 000 опаковки.

По темата с тестовете за Covid-19 той потвърди, че се надява от идния понеделник да могат да се издават такива електронни направления за безплатно тестване. Тази седмица се създава работната група за остойностяването на лекарския и сестринския труд, стана ясно от думите на Меджидиев. "Имаме остойностяване на всичко останало в сферата на медицината, изключая труда на лекаря, на сестрата и на фелдшера, на целия екип, който извършва медицинската услуга".

"Мислим за изграждане на факултет за обучение на парамедици, които да се включат в спешната помощ", казал още Меджидиев. Той е на мнение, че въпреки късия хоризонт на служебното правителство, някои от инициативите му в здравния сектор могат да заработят.


Източник: actualno.com