Завърши двудневният пленер по живопис "Почит към Павлин Коцев”, организиран от Община Мездра по случай 80-годишнината от рождението на художника - юбилей, който се навърши на 13 юли. Пленерът се проведе в родното село на твореца - Типченица. В него се включиха шестима представители на групата на мездренските художници - Светла Дамяновска, Евгени Кучков, Рени Митева, Емилия Гарванска, Диана Иванова и Милка Лалова.

На официална церемония, състояла се в типченското Читалище "Съзнание - 1899”, участниците в пленера получиха грамоти, които им бяха връчени от кмета на общината Генади Събков.

По време на пленера шестимата художници нарисуваха 7 живописни пейзажа и 5 скици, пресъздаващи природните красоти и забележителности на китното планинско селище, които бяха подредени в обща изложба.

Светла Дамяновска представи цветните скици „Типченски пейзаж”, „Църквата с бръшлянов мотив” и „Ароматите на лятото”, Евгени Кучков - пастелния „Пейзаж от Типченица - „Гложето”, Рени Митева - графиките с въглен „Църквата” и „Старата къща”, акварелната скица „Спомен от изгубеното време” и графиката с молив „Селце”, Емилия Гарванска - пейзажа „Поглед на запад - „Градището”, Диана Иванова - „Геранчето” и „Планина”, а Милка Лалова - „Пътят за Липница”.

Експозицията "Почит към Павлин Коцев” ще остане в Читалище "Съзнание - 1899” до есента, за да може да бъде разгледана от жителите и гостите на Типченица.

На закриването на пленера музикален поздрав към участниците отправи Тригласният женски народен хор "Типченски майки” с ръководител Кръстю Стефанов, който изпълни народните песни "Гласът на Пирин”, "Ходила сън на пазар” и "Химн на Типченица”.