Експертите твърдят, че докато спим преминаваме през няколко 90-минутни цикъла. Тези цикли съдържат различни етапи на съня. Във втората част влизате в по-лек сън.

„Много по-вероятно е да се събудите от най-малкия стимул, като минаваща кола отвън или леко движение на партньора ви“, казва експертът по съня д-р Нийл Стенли, бивш президент на Британското дружество за изследване на съня. „На сутринта едва ли ще си спомняте, че сте се събудили през нощта. Но за малцината нещастници не е толкова лесно просто да се обърнат и да заспят отново."

Грег Мъри, професор и директор на Центъра за психично здраве към Технологичния университет Суинбърн, обясни, че събуждането през нощта обикновено е около 3 и 4 ч. сутринта.

„Докато тялото се подготвя за сутринта, телесната температура и хормоните на събуждането започват да се повишават, а желанието за сън намалява“, обяснява той. „Добавете малко стрес към всичко това и има голям шанс събуждането да се превърне в напълно осъзнато състояние.“

Според него е по-вероятно да се събудим и да заспим в ранните часове, най-вече защото е тъмно и никой и нищо не ни безпокои.

Ето няколко съвета от експерти по съня, които да ви помогнат да заспите отново веднага след като се събудите:

- избягвайте да ходите до тоалетната

- спрете да проверявате колко е часът

- не пийте алкохол преди лягане

- охладете достатъчно стаята, в която спите

- успокойте ума си.

Източник: DarikNews