Но защо имаме повтарящи се сънища и какво може да ни каже мозъкът ни за тях? Ако имате определен сън, който често сънувате, не се тревожете, определено не сте единствени.

Установено е, че повтарящи се сънища имат 35% от тийнейджърите и 60-75% от юношите и възрастните. Въпреки че тези сънища могат да бъдат изпитани във всеки един момент от живота ви, проучванията показват, че почти 40% от хората започват да имат повтарящи се сънища в детството си, докато над 15% започват в зряла възраст.

Проучване показва петте най-чести сънища:

  • падане
  • преследване
  • връщане в училище
  • неподготвеност за изпит или важно събитие
  • летене

По-голямата част от тези сънища предизвикват негативни чувства на безпокойство. Проучванията показват, че хората с ниски нива на ментално и психологическо благосъстояние са по-склонни да имат такива повтарящи се сънища.

Сънят, че отивате неподготвени на изпит може да бъде често срещан сред студентите, особено време на изпитна сесия. Това е начинът на мозъка отиграе физическия и психически стрес, който студентът може да изпитва. Сънищата за падане могат да се дължат на страхове и несигурност относно определени ситуации. Сънищата за падане на зъбите може да бъде отражение на затрудненията, които срамежливия човек изпитва в себеизразяването.

Теоретиците предполагат, че повтарящите се сънища могат да бъдат свързани с неразрешени проблеми в живота на сънуващия, докато други предполагат, че тези сънища възникват, когато човек се опитва да се справи с минали травми.

Експертите обясняват, че конкретни повтарящи се сънища могат да бъдат скритите ви желания, страхове или нещо съвсем друго – като необходимост да се помирите с приятел.

Източник: vesti.bg