Председателят на регионалната камара Стилиян Каменов връчи майсторски свидетелства на още двама млади творци от Монтана - Светлана Иванова - керамик и Бойко Богданов – обработка на дърво.

„Керамиката е не само моя професия, но и емоция, начин на живот. Искам всеки от моето семейство да бъде свързан с нея, защото тя носи емоционална пълнота и радост”, каза Светлана. Тя е завършила училището по приложни изкуства в Троян, а после и Художествена академия в София. По повод празника Светлана бе наредила част от уникалните си произведения от керамика в галерията.

Специални гости на тържеството в Художествена галерия ”Кирил Петров” бяха заместник - кметът Станислав Станоев и директорът на „Хуманитарни дейности” Александър Герасимов. Срещите им със занаятчиите не са само по празнични поводи. Общината и камарата имат утвърдени традиции и работят съвместно през цялата година. Алеята на занаятите в Монтана вече са известни в цялата страна.

„След промените в Закона за занаятите, много от дейностите останаха извън списъка, превърнаха се в професии. Отпаднаха занаяти, които са важни, а останаха такива, които почти никой не практикува”, каза Стилиян Каменов.

61 групи дейности се приемат за занаяти, показват данни на Камарата на занаятчиите. Сред тях са грънчарство, ножарство, везбарство, гайтанджийство, килимарство и много други.


Източник: novinitem.com