При опит да бъде спрян - водачът не се подчинил и се насочил към гр. Вълчедръм. В последствие мпс-то е установено катастрофирало в стена на къща в града, без пътници в него.

В резултат на предприетите оперативно-издирвателни мероприятия, на територията на града са установени общо 9 /девет/ бр. лица - чуждестранни граждани, които заявили, че са от Сирия.

Местопроизшествието е посетено от дежурна оперативна група, извършен е оглед и по случая е образувано досъдебно производство. Чуждестранните граждани са задържани за срок до 24 часа в РУЛом.

От проведените оперативно-издирвателни мероприятия, по "горещи следи", е установено, че лицето превозвало чуждестранните граждани е мъж на 22 г., гражданин на Литва, като при проведените заградителни мероприятия, около 16:10 ч. на 27.09.2023 г. същият е задържан от служители на ГПУ Чипровци в района на разклона за с. Искрец, общ. Своге.

Лицето е задържано за срок до 24 ч. в РУ Монтана, а в последствие и за срок от 72 часа с постановление на прокурор от РП Монтана и ще му бъде внесено искане за постоянна мярка "задържане под стража".

В хода на образуваното досъдебно производство са извършени множество процесуално-следствени действия за документиране на извършената от лицата престъпна дейност - огледи на местопроизшествие, разпознавания и разпити на свидетели. Работата по случая продължава РУ Лом.