Според решението отпадането на задочното обучение поставя ограничително условие пред онези лица, които искат да учат задочно по ред причини, в това число и заради факта, че редовната форма на същото обучение е по-скъпа. Мнението на комисията е, че дискриминацията е по три направления - „лично положение“, „имуществено състояние“, „възраст и увреждане“.

Пред „Монитор“ шефката на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) доц. Ана Джумалиева обясни, че всъщност има неравно третиране. Така по думите й ще се създадат сериозни затруднения пред онези хора, които искат да учат, но работят нямат нужните доходи да посещават лекции всеки ден или пък имат някакво увреждане. По думите й правото винаги е имало задочна форма и не може да се прави сравнение с други специалности като медицина или фармация, където също има само редовно обучение.

"За нас буди недоумение защо чрез подзаконов нормативен акт се променя философията на обучението“, каза тя и се аргументира, че при редовната форма дори и таксата е по-висока, което е непосилно за някои младежи и техните семейства. Тя отрече и критиките, че студентите в задочна форма са по-малко подготвени от останалите.

След обявяването на решението на КЗД тече срок от 14 работни дни, в които то може да бъде обжалвано от МС, МОН, правосъдното ведомство или друга институция. Ако това не се случи, решението става задължително и кабинетът трябва да промени или да отмени наредбата.

Самата наредба бе приета от кабинета през април 2017 г., когато служебен премиер беше Огнян Герджиков, който сам се похвали, че с изменението се е сбъднала "негова мечта". Тя трябва да влезе в сила за учебната 2018 - 2019 година. С решението обаче бе отменена старата, което пък създаде правен вакуум и разминаване в приема на студенти. Така през лятото на 2017-а се наложи поправка и стана ясно, че право ще се учи задочно още една година. Сега просветното ведомство е пуснало за обществено обсъждане нова поправка в наредбата, с която предлагат тя да влезе в сила едва за учебната 2019 - 2020 г. Преди да бъде приета през пролетта на 2017 г., проектът е бил пуснат за обществени консултации през още през октомври 2016-а. Тогава правосъден министър е Екатерина Захариева. Заради оставката на кабинета обаче гласуването й от МС се забави.

Всъщност приемането на новата наредба бе заложено още в началото на 2015 г. в актуализираната стратегия за съдебна реформа, а първият й вариант е публикуван през октомври 2015 година.

Правосъдното министерство тогава се оглавява от Христо Иванов

Според неофициална информация именно Пинокио, както стана известен проваленият правосъден министър и настоящ сламен лидер на олигархичната партия "Да(й), България“, е инспиратор на поправката. Целта на кръга, към който спадат и той, и Герджиков, е да се ограничат каналите за обучение на млади юристи, като се опитат да повлияят на мисленето на възможно най-голяма част от тях още на студентската скамейка чрез „свои преподаватели“.

Източник: monitor.bg