Киноложката изложба на българско овчарско куче уважиха кметът на общината Иван Аспарухов, зам.-кметът Нели Минева и началникът на отдел "Култура, спорт и туризъм" - Седефка Петкова. В знак на благодарност за подкрепата, Иван Аспарухов получи плакет от Международна асоциация Българско овчарско куче (МАБОК), който му бе връчен от нейният председател Тихомир Благоев.

Тридесет бяха представителите на породата, които дефилираха с изключителна увереност. Техните качества и поведение на ринга бяха оценявани от Мариана Драгоманова, дългогодишен съдия в МАБОК. Надпреварата бе оспорвана, а изборът на съдията изключително труден.

Победители бяха излъчени и в двата пола (мъжки и женски) в групите „Развъдна двойка“ и „Развъдна група“. В клас „Най-добра женска“ победител стана кучето Хера, отглеждана от Иван Иванов от Ботевград, а „Най-добър мъжки“ Огнян на Стефан Стамов от село Царичина, Костинброд, който бе отличен и с приза „Шампион на изложбата“.

Всички победители в отделните групи и класове получиха купи и медали, осигурени от Община Мездра, както и предметни награди от спонсорите на изложбата.

Специален поздрав към гостите и участниците направиха талантливите танцьори от Ансамбъл „Мездра“.

***

Целите на Международна асоциация Българско овчарско куче (МАБОК) са изграждане на умения за ръководство, контрол и насърчаване на отглеждането на български овчарски кучета, подходящи и необходими като кучета със селскостопанско предназначение за охрана на хора, животни и собственост. Да се подпомага и насърчава отглеждането на български овчарски кучета от животновъди и земеделски стопани. Да се запазват, укрепват и развиват вродените качества за приложение на българското овчарско куче, да повишават физическите и психическите му способности и издръжливост. Да се отглеждат кучета за селското стопанство с вродени заложби за охрана на стада и обекти.