Даренията към болницата в Мездра в последните години на пандемията станаха все повече. Съвестни граждани, институции и фондации помагаха с каквото могат на лечебното заведение. Голямо дарение получи Многопрофилната болница в града от Фондация „АДРА България“. Безвъзмездно бяха доставени медицинска апаратура, видеозон, дефибрилатори, легла и други необходими консумативи и оборудване.

Редица инициативи подкрепиха и доброволците от БЧК-Мездра и клуб „БМЧК и приятели на Искърското дефиле“ към СУ „Св. Климент Охридски“ в Зверино, които заслужено получиха награда и признание за „Доброволческа инициатива 2022“.

Как се дава добър пример показаха и доброволци от цялата страна, които се заеха с нелеката задача да стартират мисия „Вода” в Северозапада. Нейната идея бе да бъдат почистени и възстановени старите извори в двете мездренски села Ослен Криводол и Лик. С идеята да опазят безценния природен ресурс, във времената на глобалното засушаване, в акцията се включиха доброволци от София, Троян, Петрич, Сливен и местни хора от двете села.

Освен, че част от изворите вече са почистени, има и поставени табели, за да показват пробите на водите и информация за тях.

Обединени от идеята да помагат в общината се реализира поредната благотворителна инициатива под наслов „Бяла лястовица на надеждата за Христо“. Така на Лазаровден, един от най-хубавите християнски празници, за да помогнат на 35-годишния Христо Пенчев от Мездра в борбата му да оздравее, се събраха танцовите и спортните клубове на Мездра. Помощта за техния съгражданин не спря дотук. В традиционните празници на културата „Мездра-май“ бяха организирани различни масови прояви, които бяха насочени към добротата и безкористното дело за събирането на средства. Редица училища също се включиха с благотворителни инициативи.

И именно, защото да даряваш надежда е едно от най-човешките качества, детски градини и учебни заведения в общината организираха Коледни базари, от които събраните средства се дариха в полза на хора в нужда.

Кулминацията на благотворителните инициативи в община Мездра премина под наслов „Коледни уроци за сърцето“ в подкрепа на трима мездренчани - Сияна Маньовска, Христо Пенчев и Николай Цековски. В навечерието на Рождество Христово се състоя концерт с участието на танцови и певчески състави от общината. От благородната кауза се събраха 2 655.30 лв. Събраните средства ще бъдат разделени по равно за подпомагане лечението на тримата жители на града.

Така годината, която оставихме зад гърба си, ни показа, че хората могат да бъдат обединени в това да се роди и подхрани нещо свято, да се запази у нас най-важното, а именно – човешко милосърдие.