Вергов и Малеева вдъхновяват с личния си пример и новогодишни обещания. В специално заснети видеа за National Geographic споделят тревожната статистика за кризата с пластмасата и дават алтернативи на най-масово използваните пластмасови предмети за еднократна употреба.

Повече от десет години Магдалена Малеева работи в посока образование и информираност на обществото за проблемите на околната среда, като заедно с близки приятели стартира платформа за разговори и дебати за възможното устойчиво бъдеще на България. До нея застава и телевизионната звезда Юлиан Вергов, който всеки ден дава личен пример за природосъобразен начин на живот – от избора на колело за придвижване в града до използването на торбички за многократна употреба като пазарува.

Посланието им за кампанията „Планета или пластмаса“ има за цел не само да информира за задълбочаващата се криза, но и да мотивира по-голяма част от обществото, медиите и институциите да предприемат конкретни действия в името на опазване на Световния океан и планетата като цяло.

До този момент над 4600 души в България са застанали зад инициативата „Планета или пластмаса“, давайки своето собствено обещание на специалния сайт на кампанията за България - http://natgeotv.com/bg/planetorplastic

Отброяването на всички дали обещание става на специално изработен глобален сайт, активен включително и в много европейски държави като Германия, Франция, Испания и Холандия, както и на Балканите, в САЩ, Латинска Америка и Скандинавия. До момента са събрани 190,466,443 обещания за намаляване или спиране на употребата на различни видове пластмасови изделия за еднократна употреба.

Кампанията „Планета или пластмаса“ е продиктувана от все по-шокиращите данни за замърсяването на световните водни басейни - повече от 5 милиарда пластмасови отпадъка вече плуват в Океана, а всяка година в него попадат 9 млн. тона пластмаса.

В България проучване на агенция „Talk”, специално направено за National Geographic, установява, че 55% от анкетираните българи са силно обезпокоени от глобалния проблем, свързан със замърсяването с пластмаса за еднократна употреба в Световния океан.

Замърсяването на Световния океан с огромни количества пластмасови отпадъци за еднократна употреба е проблем, който рано или късно ще засегне пряко всеки един от нас. Все още не е късно да преобърнем негативната тенденция, но за тази цел са необходими усилия от страна на всички ни. National Geographic ви призовава да се включите в кампанията „Планета или пластмаса“, като дадете своето обещание да намалите или спрете употребата на пластмаса за еднократна употреба.

Изберете планетата тук: http://natgeotv.com/bg/planetorplastic

Гледайте посланието на Магдалена Малеева тук: https://youtu.be/4eZnx0ofbnk

Повече от вдъхновяващите думи на Юлиан Вергов тук: https://youtu.be/OVMWiTET0YE