Литературното събитие бе открито от председателя на Литературния клуба Светла Дамяновска, която представи биографични факти от живота на новия член на мездренските творци Йото Йотов. Той е роден на 19 февруари 1946 година в село Царевец. Завършва техникум в град Варна със специалност дървообработване и вътрешна архитектура.

За себе си авторът разказа, че за написването на тази книга го е подтикнал неговият внук Марио, който е тръгнал на детска градина. Така спонтанно се и отключило желанието да пише за децата. Йотов допълни, че това е първата му детска книжка, но сега работи и върху книга за възрастни, която се подготвя за печат.

Библиотекарят Павлина Русева прочете няколко стихотворения, които впечатлиха присъстващите със своята простота и в същото време с богата образност и лекота на изказа.

Писателят също представи някои стихотворения и разкази, включени в книгата. За автора и за творческия му талант разказа редакторът на книгата Кирил Радовенски. Той сподели, че Йото Йотов е непознат за литературните среди в Мездра, но от десетилетия пише стихове за деца и възрастни, но никога не ги е публикувал.

За творчеството му са знаели малцина – роднини, колеги и приятели. Насърчавали са го да ги предложи за печат и да издаде книга, защото ги харесвали и са намирали в тях по нещо свое за себе си, но той не е събрал смелост да направи тази крачка.

Радовенски допълни, че освен самобитен писателски талант, Йото Йотов е и художник. Илюстрациите в книжката са на самия автор, което я прави още по-интересна. Накрая редакторът подчерта, че Йотов е човек, притежаващ талант и скромност и такива като него днес вече са малцина.