Факт е, че във Враца вече има малък паметник на големия гений на длетото, поетът на мрамора и бронза, бохемът по душа и виден ценител на женската красота, един от най-добрите български скулптори - Андрей Николов. Кой, колко и защо е дал средства за това, едва ли е от значение.

Кой е проф. Андрей Николов, мнозина у нас и по света знаят. Той е роден във Враца, дни след Освобождението през 1878 г., в бедно семейство на баща обущар. Малкият Андрей дори не е виждал скулптурни произведения. Но постепенно се увлича по изкуство и през 1896 г. пристига в София, за да учи в новооткритото Рисувално училище. След години той вече е професор там. Учи и в Париж, където е изпратен с държавна стипендия по препоръка на преподавателя му проф. Борис Шатц. Във Франция е ученик на известния скулптор Антоан Мерсие. В продължение на 13 години живее и твори в Италия, което оказва силно влияние върху работата му.

След завръщането си в България, по собствен проект, Андрей Николов създава свой дом - доста необичайна за времето си къща-ателие, известната и днес "Червена къща" на улица "Любен Каравелов“ в центъра на София. Творецът работи непрекъснато, трескаво, създава множество изящно моделирани женски бюстове и актове, и цяла галерия портрети на видни общественици и творци.

Многобройно и разнообразно е скулптурното наследство на Андрей Николов. Сред най-известните му творби са „Торс“, „Дух и материя“, „Майчина целувка“, „Майчина гръд“, портретните бюстове на Иван Мърквичка, Александър Балабанов, Александър Стамболийски, Стоян Михайловски, Кирил Христов, Тодор Александров, Цар Борис ІІІ и др.

Андрей Николов изгражда своеобразен пантеон, като моделира бюст-паметниците на Любен Каравелов, Петко и Пенчо Славейкови в Борисовата градина. Негов е полегналият бронзов лъв пред Паметника на незнайният войн в София. Андрей Николов умира в София през 1959 г. на 81- годишна възраст.

Има ли място паметникът на известният врачански творец в родният му град? Със сигурност имената на хора като Андрей Николов не трябва да останат покрити с праха на забравата. Световни специалисти-изкуствоведи твърдят, че с цялостното си творчество Андрей Николов хвърля мост между европейската скулптурна традиция в духа на Роден и българската модерна скулптура на ХХ век. Те определят Андрей Николов като европеец от голям мащаб, който с живота и творчеството си приближава България към сърцето на Европа.