"Враца е първият град в страната, където бе внедрена модерната система за видеонаблюдение и контрол. През последните няколко години, Общината инвестира средства и разработва много проекти, чиято основна цел е създаването на така наречения - "smart city". Това е и причината, поради която с моя екип решихме да създадем дигитален хъб, който да е в помощ както на учениците и местната администрация, така и на бизнеса. Изготвени са приоритети в сферата на мобилността, сигурността,енергията, дигиталното образование, които активно да бъдат включени в информационните технологии. Вярвам, че с общи усилия, съвсем скоро Враца ще бъде пример за зелен и дигитален град", каза още Мирослав Петров.

На форума стана ясно, че към момента на територията на областта има функциониращи над 50 паралелки, в които 1 143 ученици изучават информационните технологии и програмирането. Управителят на два от най-големите телекомуникационни офиси в града Християн Гешков изрази увереност, че Враца има потенциал да бъде иновативен и умен град. Като пример той посочи, че от разкриването на кол-центровете до момента, са обслужени над 750 000 клиента.

Дигиталният хъб ще бъде изграден в непосредствена близост до площад "Руски", в сградата на бившия гарнизонен стол.

На събитието присъстваха още изпълняващият функциите на кмет Мария Попова, областният управител Малина Николова, заместник-областният управител Мирослав Комитски, директорът на РУО - Враца Галина Евденова, директори на учебни заведения ученици от региона, представители на телекомуникационни компании и граждани.