Честване на 154-ата годишнина от рождението на Васил Кънчов (1862-1902 г.) организира Община Враца, съобщават от пресцентъра на кметската управа в областния център. Възпоменателната проява ще се състои утре, 26 юли, от 9.00 часа в градинката на площад "Руски“, пред паметника на видния врачанин.

От Общинската администрация канят директорите на училища, учители и ученици, представители на всички институции в града, както и гражданството да почетат паметта на известния български учен и политик.

***

Васил Кънчов е роден на 14 юли (26 юли нов стил) 1862 г. във Враца в семейството на бъчвар. След като завършва четвърти клас в родния си град, през 1880 г. Общината му отпуска стипендия, за да учи в Ломската гимназия, която завършва с отличен успех. През 1884 г., едва 22-годишен, става главен учител във врачанско четирикласно училище, в което е учил.

През 1885 г. Кънчов получава държавна стипендия и заминава да учи химия в Харков, Украйна, а през 1888 г. Васил Кънчов заминава за Солун, където работи като учител по химия в Солунската българска мъжка гимназия. През 1891 г. става директор на българските училища в Серско, а през 1892-1893 г. е директор на Солунската гимназия. От 1894 г. е назначен от екзарх Йосиф за главен екзархийски инспектор на българските училища в Македония.

Васил Кънчов има особени заслуги в утвърждаването на българско самосъзнание и народност като учител и директор на Солунската гимназия. Почти едно десетилетие проучва живота и материалната култура на Македония, събира етнографски, исторически и географски сведения за посещаваните места. Своите изследвания публикува в различни вестници и списания, които му отреждат видно место сред изследователите на Македония. Най-известният му труд е монографията „Македония. Етнография и статистика”.

През 1897 г. Кънчов напуска службата си в Екзархията и се завръща в България. След кратък престой във Враца, от 1898 г. се установява в София. От 1898 г. е действителен член на Българското книжовно дружество (днес БАН). През 1899 и 1901 г. е избиран за народен представител от Враца, като кандидат на Прогресивнолибералната партия, а през 1901 г. става подпредседател на Народното събрание.

В началото на 1902 г. е назначен за министър на народното просвещение в правителството на Стоян Данев. Само месец и половина след като поема поста, на 6 февруари 1902 г., Васил Кънчов е застрелян в кабинета си в Министерството на народното просвещение от бивш учител, уволнен поради непригодност, който в продължение на няколко години прави постъпки пред различни министри да бъде върнат на работа, като често прибягва до заплахи.

Днес във Враца има средно училище, което носи името на Васил Кънчов, а през 2012 г. в родния му град е открит негов паметник, чийто автор е скулпторът Цено Ценов.