В нея взеха участие Илияна Целова, административен ръководител, районен прокурор на Районна прокуратура – Видин, и Петър Коцин, директор на ОД на МВР – Видин.

Окръжният прокурор Ваня Ненкова представи данните за състоянието на престъпността в съдебния район. Тя акцентира върху необходимостта от активно взаимодействие между институциите за ефективно противодействие на престъпленията с висока степен на обществена опасност.

Специално внимание беше обърнато на темите, свързани с битовата престъпност, разпространението на наркотични вещества, престъпленията, свързани с противозаконно подпомагане на чужденци да пребивават или преминават в страната в нарушение на закона, агресията срещу малолетни и непълнолетни, транспортните престъпления, извършени от водачи на моторни превозни средства след употреба на алкохол или наркотични вещества.

Всички участници в работната среща изразиха позицията си по актуалната обстановка в района. Общото им разбиране е, че успешното противодействие на престъпността може да бъде осъществено единствено чрез ефективно сътрудничество и взаимодействие между всички институции. То следва да бъде своевременно и в съответствие със законовите правомощия и задължения на съответните органи.

Представителите на държавното обвинение, органите на реда и на местната власт изразиха пълната си готовност за задълбочаване на сътрудничеството, в т.ч. чрез регулярни работни срещи.