Констативните протоколи за кражби на електричество за същия период на миналата година са били 3322, като тогава „първенец“ е била област Плевен.

Според записаното в законодателство дружествата имат право да дотаксуват откраднатото количество електроенергия. Това обаче става за период до три месеца от установяване на нарушението, дори и кражбите да са продължили по-дълъг период. ЧЕЗ е дотаксувала общо 19 776 мегаватчаса ток. За сравнение през първото полугодие на 2016 година дотаксуваната с наказателни лихви електроенергия е била 19 082 мегаватчаса.

От „Електроразпределение Юг“ съобщиха, че за първите 6 месеца на годината се установена кражбата на 7 077,2 мегаватчаса електроенергия на стойност над 925,9 хил. лв. За цялата 2016 г. количеството е било 10 876 мегаватчасаза над 1,046 млн. лв. От дружеството поясниха, че до момента в различни градове в Югоизточна България са монтирани над 700 000 електромера с дистанционно отчитане, които позволяват бързо да се разкриват опитите за кражби.

Общо 317 са осъдените за посегателства върху мрежата и незаконно присъединяване в Североизточна България през последните две години, сочат данните на „Енерго-Про“. Само 8 от нарушителите са получили ефективни присъди, а други 83 са се разминали с условни. Всички останали са наказани с пробация. Заради постоянните кражби на електроенергия във варненското с. Каменар през пролетта на тази година енергото опакова жиците със специален материал против кражби на ток.

Заради кражбите на ток регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Карел Крал предложи миналата година с увеличените санкции срещу крадците на ток да бъде създаден фонд със средствата от който да бъдат покривани преките щети на дружествата, а останалите средства да се използват за целеви инвестиции, за повишаване на сигурността на електрозахранването или друга обществено полезна кауза, определена от правителството.

Източник: monitor.bg