Официалната церемония по отбелязване на Националния празник на страната започна с издигане на българския трибагреник. За първи път по повод 3 март Община Враца организира флашмоб, посветен на българското знаме. Ученици от началните училища "Иван Вазов", "Иванчо Младенов" и "Св. Софроний Врачански" пресъздадоха националния флаг, като всеки цвят на българското знаме беше оформен с участието на 140 ученика, символизиращи 140-те години от Освобождението. Общият брой на участниците в композицията беше 420.

Благодарствен молебен и водосвет за здравето и благоденствието на жителите на Враца отслужи секретарят на Врачанската Св. Митрополия Николай Костадинов, в съслужие със свещеници и участието на църковен хор.

Освен кметът на града Калин Каменов, тържествената церемония уважиха народни представители, общински съветници, заместник-кметовете Петя Долапчиева и Мария Попова, секретарят на общината Нина Дакева и др.

"Трети март е денят на рождението на съвременна България, за която преди 140 години хиляди български опълченци, руснаци, украинци, молдовци, румънци, сърби, естонци, финландци са повярвали, че трябва да бъдем свободни. Жертвали са се и са оставили костите си и кръвта си тук, по нашите земи завинаги", заяви в словото си Калин Каменов.

"Затова днес, свеждайки глави в знак на почит и уважение към техния подвиг, ние трябва да празнуваме, защото 3 март е денят, в който всеки един, независимо в кое кътче по света се намира, носи в сърцето си обичта към България. Днес всеки има своята роля, защото всеки един от нас е България. Нека заедно да си кажем: Честит празник! Да живее България!“, каза в заключение кметът на Враца и допълни, че с всяка изминала година на площад „Христо Ботев“ има все повече празнуващи, а сред тях и стотици деца, които със своите родители гордо носят българския трибагреник.



В празничната програма се включиха военнослужещи от Военно формирование 54990, представители на Врачанската Св. Митрополия, Средношколският смесен хор към Средно училище "Отец Паисий", второкласничката от Начално училище "Иванчо Младенов“" Симона Йорданова и Духовият оркестър при Читалище "Развитие". В знак на преклонение и признателност пред паметника на Христо Ботев бяха поднесени венци и цветя.

Под звучните песни на лауреатите от "Пирин фолк" Светлин Миланов и Юри Крумов на градския площад се извиха пъстри хора, предвождани от националния трибагреник.