На церемонията присъстваха министърът на регионалното развитие и благоустрйството Петя Аврамова, кметът на Враца Калин Каменов, народните представители Красимир Богданов и Красен Кръстев, председателят на Общинския съвет Румен Антов, общински съветници, заместник-областният управител Мирослав Комитски, заместник-кметовете на общината Петя Долапчиева и Мария Попова, ученици, учители и общественици.

Слово за историческия акт и неговото значение произнесе областният управител Малина Николова. Тя припомни фактите, довели до това дръзко дело, поставило България наравно с другите европейски народи. "С обявяването на Независимостта на България се изкачва последното стъпало по трудния път към утвърждаване на българите като нация, която има своята светла история и култура. Но истински значимото, което идва с датата 22 септември 1908 г. е всичко онова, за което се бори и живее изстрадалият български народ - Свободата, заяви в словото си Малина Николова.

Независимостта на България не е само 22 септември! Независимостта е олицетворение на всеки миг в будната ни историческата памет до днес. Тя съхранява родолюбието, саможертвата и идеалите на националните ни герои, паднали за Свободата на България.

Вече 111 години, Независимостта ни дава самочувствието като българи, защото това е историческото събитие, което постигаме с национално единство. Истинският исторически урок, който трябва да помним и да предадем на идните поколения звучи тук, на този площад, с присъствието на най-свободолюбивата и независима историческа личност Христо Ботев и гласи, че успяваме единствено в мъдростта да имаме обща кауза и смелост да я отстояваме. Това е и заветът на нашите първи държавници - да бъдем единни, почтени и достойни в помислите и делата си. Независимостта е свобода и привилегия, отговорност и задължение, символ на държавното начало.

Нека съхраним своята богата култура и история, която всеки от нас носи в себе си и да предадем на съвременното българско общество идеалите и ценностите - родолюбие и национално самочувствие", каза в заключение областният управител на Враца.

Празничната програма продължи с изпълнения на ученическия хор при Средно училище "Отец Паисий" с диригент Момчил Томов, Представителния танцов състав "Хемус“ при Община Враца и Духовият оркестър при НЧ "Развитие-1869".

Стихове за България поднесе Калин Костадинов. Благодарствен молебен за здраве и благополучие отслужиха отец Аспарух Аспарухов и свещеници от Врачанска митрополия. Присъстващите на тържествена церемония получиха свитък с копие от Манифеста, прогласяващ Независима България.

В знак на признателност пред паметника на Христо Ботев бяха поднесени венци и цветя.