По думите му така ще има по-добра организацията на вота зад граница. Коментира, че според прогнозата на министерството, за президентския вот през есента ще бъдат отворени между 900 и 1000 секции зад граница.

„При положение, че има политическа воля, МВнР е предоставяло нееднократно информация как се правят избори в чужбина по пощата и това не е нещо, което трябва да се измисли, въпросът е да се поеме по този път“, заяви Стоев.

129 280 души са били дописани в изборните списъци в деня на изборите, което е огромен брой и затруднява работата на изборните комисии, каза Иван Кондов - шефът на работната група „Избори“ във ведомството. По думите му решението на този проблем може да е активната регистрация. От външно посочиха, че 25 000 български граждани са се регистрирали предварително за изборите, но не са отишли да гласуват и предстои да се анализират причините за това.

До 25 юли трябва да бъдат предадени всички машини и изборни книжа от вота на 11 юли, като най-трудно е връщането на документацията от Република Южна Африка и Австралия, коментира Кондов. Напомни, че в ЮАР определеният да прибере книжата служител е дал положителен тест за COVID-19 и цялото посолство в момента под карантина. В Канбера пък са въведени много строги ограничения и в момента просто не можем да изпратим никого, за да прибере книжата. Към момента 125 от машините вече са в България.

От външно напомниха, че 782 секции са били отворени в 68 държави за вота на 11 юли. Оценката на ведомството е, че организацията на изборния процес е била успешна. Вотът на 11 юли бил първият, в който имаше 100 % машинно гласуване.

Промените в Изборния кодекс, направени от 45-ото Народно събрание, поставиха предизвикателство пред организирането на вота в чужбина, каза Стоев