При зеленчуците на второ място по поевтиняване са оранжерийните краставици (-5.7% до 2.67 лв./кг), краставиците от внос (-5.2% до 1.81 лв./кг), оранжерийните домати (-0.5% до 1.88 лв./кг). Без промяна в цената са червеният пипер от внос (до 2.94 лв./кг) и картофите (до 0.60 лв./кг). На седмична база най-много са поскъпнали морковите (+7.7% до 0.70 лв./кг) и зрелият кромид лук от внос (+7.7% до 0.70 лв./кг), следвани от зелето (+1.3% до 0.78 лв./кг).
Борсовата комисия отчита понижение на цените на портокалите (-2.1% до 1.38 лв./кг) и на бананите (-1.4% до 2.14 лв./кг).
Най-много са поскъпнали ябълките (+8.7% до 1.25 лв./кг), следвани от лимоните (+2.8% до 1.81 лв./кг) и мандарините (+0.5% до 1.93 лв./кг).
При млечните, месните и други храни на седмична база най-много е поевтиняло пакетчето краве масло 125 грама (-1.6% до 1.89 лв./кг), следвано от малотрайните колбаси, вкл. и шунка (-0.6% до 5.40 лв./кг), пилешките кренвирши (-0.5% до 3.87 лв./кг). Без промяна в цената са яйцата (до 0.19 лв./броя) и замразеното пиле (до 4.12 лв./кг).
Най-много е поскъпнало олиото (+3.8% до 2.71 лв./литъра), следвано от зрелия фасул (+3.6% до 3.72 лв./кг), лещата (+2.1% до 2.45 лв./кг), брашното тип 500 (+2.1% до 0.98 лв./кг, прясното мляко (+1.1% до 1.78 лв./кг), захарта (+0.7% до 1.36 лв./кг), трайния варено-пушен салам (+0.7% до 8-76 лв./кг), пилешките кренвирши (+0.5% до 3.87 лв./кг), кашкавала „Витоша“ (+0.2% до 11.06 лв./кг) и кравето сирене (+0.1% до 6.98 лв./кг).
На годишна база най-голям скок на цените е отчетен при олиото от 2,12 лв./л по същото време на 2021 г. до 2,71 лв. в края на последната седмица или с почти 60 ст.
Най-много с 21 ст. от 2,10 лв. на 1,89 лв. пък е поевтиняло кравето масло в пакетче от 125 грама, показва още статистиката на ДКСБТ.
През отминалата трета работна седмица на март (15-19) цените на храните на едро са се понижили с 0.45%, докато в предходната седмица (8-12 март) поевтиняването беше с 0.64%. Последното поевтиняване с 2.40% на храните на едро ДКСБТ отчете през втората седмица на февруари (8-12). Последваха три поредни седмици на поскъпване, съответно: с 0.71% (15-19 февруари), с 0.70% (22-26 февруари) и с 0.32% (1-5 март). През последната седмица януари (25-29) и през първата на февруари (1-5), храните по стоковите борси и тържищата поскъпваха съответно с 2.59% и 2.06 на сто.
Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, е на ниво от 1.555 пункта към 19 март, спрямо 1.562 пункта към 12 март, или седмичен спад, както посочихме, с 0.45 на сто.
Източник: monitor.bg