Първият паметник символизира началото на просветното дело във Враца и всъщност е единственият знак, увековечаващ дейността на врачанските първоучители. Сред тях са Константин Огнянович - родоначалник на светското образование във Враца и в цяла България, Цвета Кръстенякова - създала първото девическо училище в града, Христо Бошнаков, Захария Круша, Кръстю Пишурка П. Р. Славейков, Стоян Робевски, Иван Славейков и цялата плеяда врачански учители - видни български просветители.

Вторият надпис е поставен пред паметника на сестрите Мица и Калица Кръстеви Хадживасилови, извезали знамето на врачанските съзаклятници по време на Априлското въстание. Знамето е осветено в църквата "Свето Възнесение" и развято в нощта на 18 срещу 19 май 1876 г., когато е обявено въстанието във Враца от главния апостол на III-ти революционен окръг Стоян Заимов. След потушаването на бунта двете сестри успяват да го опазят и в деня на освобождението на Враца от турско робство - 9 ноември 1877 г., те показват светинята на съгражданите си. Днес знамето се съхранява в Регионалния исторически музей.

"Нашата амбиция е, подобни указателни табели да бъдат поставени пред всички паметници във Враца, които да дават повече информация на съгражданите ни и гостите на града за личностите и събитията, които са го увековечили. Нещо повече, предлагаме до табелата с началния номер на всяка улица във Враца, също да бъде указано какъв е приносът на съответната личност за града, България и общочовешкия напредък", коментира Красимир Богданов.

ПП ВМРО - Българско национално движение е с №34 в интегралната бюлетина.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

* Платена форма на отразяване на предизборната кампания