Градоначалникът се мотивира с необходимостта от целесъобразност и предлага обединяването на 11-те социални услуги в комплекс, което да оптимизира административното управление на услугите – счетоводно и логистично. Кметът смята, че това ще доведе до икономия на средства, заради общия мениджмънт и поделяне на общите разходи за управлението им.

В докладната, която предстои да се гласува е предложено единадесетте социални услуги да бъдат обединени в звено „Комплекс за социални услуги за деца и възрастни“. Реформата ще доведе до оптимизация и повишаване качеството на предлаганите от Община Враца услуги от резидентен тип и общността в социалната сфера.

Калин Каменов се е мотивирал с фактите, че ниското заплащане в сферата и високата отговорност са основните причини за текучеството на персонала, което през 2017 г. е нараснало спрямо 2016 г. „Основно по собствено желание напускат социални работници, психолози, възпитатели, рехабилитатори и медицински сестри, които са неудовлетворени от заплащането. Най-голямо е текучеството на специалисти в услугите от резидентен тип, които предлагат двадесет и четири часова грижа. Заплатите на специалистите, работещи в социалните услуги са в размер от 460.00 лв. до 510.00 лв. Това са служители, с висше образование и е необходимо да се намерят финансови механизми, които да позволят повишаване на възнагражденията им, с цел мотивиране и оставане на работа”- пише в предложението си Каменов.

Той предлага звено „Комплекс за социални услуги за деца и възрастни“ да бъде второстепенен разпоредител с бюджетни средства и с обща численост 104 служители. Цялостното ръководство и общото управление да се осъществява от Директор, като негов работодател е Кмета на Община Враца.

В проектното предложение е записано, че изпълняващите длъжността Управител или Директор ще поемат функциите на ръководители екипи. Това ще намали административните им задължения, които изпълняват към момента и усилията им ще се насочат към пряката работа с потребителите - убеден е кметът Каменов. Остава общинските съветници да гласуват с „да”, и разбира се да бъде избран общ директор на 11-те Социални услуги в общината.

С тази публикация медията ни изпълнява заръката на врачанските общински съветници, да информираме гражданите какво ще се случва на заседанията им. Правим го и защото се надяваме предложението на кмета да докаже народната мъдрост, че „Много баби-детето хилаво”. Вместо 11 шефове, социалните услуги в общината вероятно ще имат вече само един. Който и да е той, дано се справи.