Според съветника Борислав Банчев, обаче сумата от 12 419 лв. без ДДС, на която е оценен файтонът била много висока и било крайно време да се спре с харченето на парите на хората. Съветникът дори показа снимки от интернет на файтони , които стрували от 3, до 6 хиляди лева. После Банчев добави, че щом файтона ще е в движение, за него ще трябва и кон жребец, който струвал колкото един файтон. Друг съветник пък попита, кой ще храни този кон, и че това също ще бъде сериозен разход. Трети местен сенатор се поинтересува кой ще стопанисва файтонът и къде ще отидат приходите от него.

Кметът Каменов беше категоричен, че в случая няма драма и файтонът ще се стопанисва от РИМ-Враца. Той каза, че музеят е изключително сериозна институция и че няма съмнение, че там ще се създаде необходимата организация . "Най-вероятно това е последният файтон произведен от дядо Анко и мисля, че има справедливост в това, този файтон да остане във врачанския музей, като спомен за делото на Мито Орозов и хората, които са работили с него”- добави градоначалникът.

Зам. председателката на Общинския съвет, Владислава Лакова също подкрепи идеята файтонът да стане ценен експонат на музея. Тя предложи обаче, въпреки че сумата от 12 419 лв. била определена от лицензиран оценител, да бъде преразгледана и той да предложи друга.

От залата се чу и мнението на съветничка, която припомни, че на тазгодишната туристическа борса в столицата, врачанският щанд е бил най-атрактивен, точно заради изложеният там файтон на бай Анко. Дебатите за файтона и коня разбуниха духовете на съветниците и в крайна сметка седем от тях май нямаха категорично мнение и се въздържаха при гласуването. Против бяха осем и 18 гласуваха с „Да”. Докладната естествено при такъв вот не беше приета и така музеят на Враца беше лишен от ценен експонат.

Малко след приключване на заседанието потърсихме Георги Ганецовски в музея, за да ни каже мнението си за „коня и файтона”. Директорът научи от медията ни, че съветниците са решили да не се купува уникалното возило. Той не скри и изненадата и разочарованието си, но каза само: „Аз няма да коментирам решение взето от Общинския съвет. Ще кажа категорично, че мястото на този файтон е единствено и само в нашия музей.”