Богослужението, по време на което се извършва взаимното опрощение, се отслужва в неделя вечерта.

За Враца то ще бъде на 10 март от 16:00 ч. в храма "Св. Възнесение". Преди това през деня в неделя, от 9:00 часа, в катедралния храм "Св. 12 апостоли”, ще бъде отслужена архиерейска света литургия. По време на това богослужение ще прозвучат думите на Иисус Христос, с които Той призовава да простим на своите ближни прегрешенията, ако искаме да ни прости нашият небесен Отец съгрешенията ни. А също, че ако не простим съгрешенията на нашия ближен и ние няма да получим прошка.

Светата литургия тази неделя в Катедралния храм "Св. 12 апостоли" ще бъде предстоявана от Врачанския митрополит.

Великият пост е време на особен духовен подвиг и усилена молитва.

Ето реда на богослуженията, които Врачанският митрополит Григорий ще оглави през първата седмица от Великия пост:

В понеделник (11 март) в 17:00 ч. в Катедралния храм "Св. 12 апостоли" ще започне отслужването на Велико повечерие с първа част от Покайния канон на св. Андрей Критски.

Във вторник (12 март) в 17:00 ч. в Митрополитския храм "Св. Николай Мирликийски" ще бъде отслужено Велико повечерие с втората част на Покайния канон на св. Андрей Критски.

В сряда (13 март) в 9:00 ч. в Митрополитския храм "Св. Николай Мирликийски" ще започне преждеосвещена света литургия. Същия ден от 17:00 ч. в храма “Св. Възнесение” ще бъде отслужено Велико повечерие с третата част на Покайния канон на св. Андрей Критски.

В четвъртък (14 март) - в 17:00 ч. в храма "Св. царе Константин и Елена" ще се отслужи Велико повечерие с четвъртата част на Покайния канон на св. Андрей Критски.

В петък (15 март) в 17:00 часа в Катедралния храм "Св. 12 апостоли" ще започне малко повечерие с Богородичен канон и първата статия от Акатиста към Света Богородица.

На Тодорова събота (16 март) – в 9 часа ще започне Златоустова света литургия в Митрополитския храм "Св. Николай Мирликийски".

В неделя (17 март), която е първата неделя от Великия пост и се нарича Православна, в 9:00 часа в Катедралния храм "Св. 12 апостоли" ще започне Василиева света литургия.

Врачанската света митрополия приканва всички вярващи християни да вземат молитвено участие в богослуженията!