Изминалата 2023 г. е била най-горещата, регистрирана досега. Ефектът от горещата вълна се е усетил на-тежко в Азия, подчертава организацията. Към това се добавя и топенето на ледници в Хималаите - явление, което засяга сигурността на региона.

Азия се затопля по-бързо от останалите континенти - годишните температури през миналата година са с над два градуса по Целзий по-високи в сравнение със средните температури, измерени през периода между 1961 и 1990 г. Много страни от региона са измерили най-топлата година в историята си, при това в условията на екстремни явления като засушавания, горещи вълни, наводнения, бури, подчертава докладът на Световната метеорологична организация. Средната годишна температура на земната повърхност на територията на Азия през 2023 г. е била втората най-висока, регистрирана в историята - с 0,91 градуса по Целзий над средната за периода 1991-2020 г. и 1,87 градуса по Целзий над средната за периода 1961-1990 г.

Най-голямото повишение на средните годишни температури е измерено в западната част на Сибир и в източната част на континента - Япония и Китай.

Япония се сблъска с най-горещото лято в историята си.

Дъждовете са били с количества под нормалните стойности в районите на Хималаите и Хиндукуш.

Източник: dariknews.bg