© РИМ - Видин

"В понеделник, 23 септември, започва най-голямата международна археологическа конференция в България. Това е седма международна конференция за римските дунавски провинции на римската империя. Инициативата е на университета във Ферара, Италия, където има отделна катедра за изследване на римските провинции и проф. Зербини заедно с един голям колектив преди 15 години започна тази среща. Това е един мини конгрес, тоест границата на римската империя всички научни проблеми, културно-исторически, които са свързани с нея, но в рамките на Европа по дунавският лимес, който е най-голям по параметри. Фактически тръгва от Германия и стига чак до устието на реката в Черно море. Ние имаме честа да сме домакини на конференцията защото ние от всички държави сме държавата с най-голям дял в дунавския лимес, ние имаме над 570 километра." - каза за Радио Видин доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН.

Над 85 археолози от цяла Европа ще участват в конференцията. Заседанията ще се проведат в културен център "Жул Паскин" във Видин. Съорганизатори на международна конференция са Националния археологически институт с музей при БАН, Община Видин и Регионален исторически музей Видин с подкрепата на общините Димово и Кула, като конференцията в един от дните ще посети всички големи обекти, като Бонония, Рациария и Кастра Мартис.

През годините домакини на Международната конференция са били Университетът на Ферара, Университетите на Виена, Загреб, Яш и Белград/Виминациум. Сега, при Седмото издание на научното събитие, чийто домакин е България, участие са заявили 141 автори на изследвания, свързани с Дунавския лимес на Римската империя. Докладите са 97 на брой, а постер сесията съдържа 21 участници. Четирите основни сесии на форума са новостите в изследването на ландшафтите по Дунавските провинции, дискусии и разработки на религиозните практики, нумизматика и епиграфика, както и теренни данни от най-новите разкопки по Дунавските земи. Конференцията ще стартира в Централна зала на НАИМ-БАН на 23 септември. Директорът на НАИМ доц. д-р Христо Попов и посланикът на Република Италия у нас г-жа Джузепина Дзара ще открият форума, а специално съдействие на учените ще окаже и Културния институт на Италия в България.