Още през 2003 г., само шест години след смъртта ѝ, папа Йоан Павел Втори обяви Майка Тереза за блажена. Причина за това стана случаят с една индийка. Тя твърдеше, че се е излекувала от рак, като отправяла молитви към Майка Тереза и носела благословен от нея амулет. Въпреки съмненията на лекарите, Ватиканът призна това за чудо.

През декември 2015 г. папа Франциск обяви че ще ускори канонизирането на Майка Тереза и заяви, че монахинята е извършила две истински чудеса преди да почине през 1997 г. А това според канона на каторическата църква дава правото един човек да бъде обявен за свят. Второто чудо на Майка Тереза е необяснимото от медицинска гледна точка изцеляване на един мъж в Бразилия от множество тумори. Неговите близки отправили молитви за помощ към Майка Тереза.

Майка Тереза е родена като Агнес Гондже Бояджиу на 26 август 1910 г. в Скопие в заможно албанско семейство. Родителите ѝ я възпитават в строг католически дух. На 17 години Агнес Гондже напуска родината си и става мисионерка в ордена на Сестрите от Лорето в Ирландия. Малко по-късно пътува за първи път до Индия. По време на едно от многобройните ѝ пътувания до милионния град Калкута (днешна Колката) тя усеща Божието призвание да помага на бедните. Едва две години по-късно получава разрешение от папа Пий XII да напусне ордена, без да губи статута си на монахиня.

През 1950 г. основава ордена на "Мисионерите на любовта към ближния", който е признат от Ватикана. Майка Тереза се грижи в ордена особено много за умиращи, сираци и болни. Сградата, наречена от Майка Тереза "Калигат", в която монахините и доброволците обгрижват умиращите, се намира близо до храма на богиня Кали. Това е вдъхващата най-голяма страхопочит богиня на индусите. Богиня Кали притежава силата да дава и отнема живот.

От основаването на ордена "Мисионери на милосърдието" в сградата прекарват последните си дни над 45 000 души. "Смъртта е най- висшето развитие на човешкия живот, защото когато човек умира в мир с Бога, той е постигнал най-висшето си развитие", казва Майка Тереза.

Скоро от западните страни започват да пристигат щедри дарения за работата на Майка Тереза с нуждаещите се. Монахинята обаче никога не е смятала себе си за социална работничка. Тя действа по религиозни убеждения в името на Христос и винаги подчертава, че "молитвата е призвание, а не работа".

След "Калигат" Майка Тереза основава и други подобни хосписи, за да помага на нуждаещите се. Но в Калкута, където милиони хора живеят в гета и над 500 000 са бездомни, нейната дейност е като капка в морето. Въпреки това Майка Тереза продължава да работи неуморно в полза на бедните и най-бедните. През 1979 г. тя е удостоена с Нобеловата награда за мир.

Майка Тереза обаче е не само почитана. Неведнъж тя е била обвинявана в лицемерие и мошеничество. Мнозина я критикуват остро, защото тя отказва да дава на страдащите обезболяващи средства. Френско научно списание цитира майка Тереза с думите: "Прекрасно нещо е да наблюдаваш как хората понасят съдбата си. Те страдат като Исус Христос на кръста и така се доближават до него". Един от основните критици на майка Тереза е британско-американският писател Кристофър Хитчънс, който я нарича "ангел на преизподнята".

Майка Тереза умира през 1997 г. на 87 годишна възраст. И до днес албанци и македонци спорят дали тя е албанка, или македонка. И двете страни са издигнали паметници в нейна чест. Днес орденът "Мисионери на милосърдието" има 600 хосписа в над 100 държави по света и към него принадлежат над 5000 монахини.

По материали на Дойче веле и http://www.mediapool.bg/