"Мъжкото хоро е древен празник. На Йордановден свършват лошите нощи, когато излизат караконджулите и всякакви други демони. Тогава водите се пречистват, пречиства се светът и това е веселба. Народното поверие гласи, че ако реката е замръзнала - годината ще е здрава и благодатна, а всеки който се намокри в светените води не се разболява", разказва фолклористът проф. Георг Краев.

Той обяснява, че известното мъжко хоро се е появило така, както са се появили и маскарадните игри. Основната цел на къпането в студените води е пречистване.

По традиция нечетен брой момчета се хвърлят, за да го хванат. Смята се, че който пръв го хване, ще бъде много здрав и всичко ще му спори. В миналото този, който хванел кръста, бил богато награждаван от своите съселяни.

Смята се че болните, ако се измият с вода от мястото, където е изваден кръста, ще оздравеят. Носи се вода и вкъщи да се поръси за здраве или да бъде лек през годината, ако се наложи. Вярва се, че, ако кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът - здрав.