Освещаването на мемориалната плоча извърши отец Николай Петров.

„Поставянето на плочата е чудесно предложение на инициативния комитет и на тези млади хора. Иван Митев беше прекрасен колега и още по-прекрасен футболист с неговите постижения. Няма друг такъв спортист от нашия район, който да е постигнал такива успехи, разказа Пепи Димитров – учител в СУ „Св. Климент Охридски“ - село Зверино.

Вихър Ганчев, който също е учител в селото, сподели признателността си към личността на Иван Митев и неговото дело.

„За мен е голяма чест, че съм имал за колега човек като Иван Митев. Човек, който беше отдаден на своята работа и на спорта. Имали сме тежки моменти по време на мачове, но той ни е изправял на крака. Давал ни е пример със своята себеотдаденост към всичко, което върши. Ще го запомня с това, че беше винаги позитивен и никога не се предаваше“, сподели Ганчев.

Иван Митев е един от основателите на футбола в Зверино. През дългата си кариера скромният и отдаден на футбола майстор е играл за отборите на Локомотив (Мездра), „Етър Велико Търново“, Скала (Зверино) и Металург (Елисейна).

В същия ден се състоя и първия мемориален турнир по футбол в памет на спортния деятел и футболист. Събитието бе под егидата на БФС и Община Мездра, със съдействието на кметствата в селата Зверино и Оселна.

Два мача се проведоха в рамките на турнира. В първия мериха сили деца от Трудовец и Зверино, а във втория играха „Скала-2015“ и ветераните от отбора на „Скала“.

„Турнирът ще стане традиционен и ще бъде част от официалния календар на БФС”, каза председателят на ОС на БФС Враца – Милен Бельов, който игра за ветераните на „Скала“.

Милен Бельов връчи почетни плакети за особен принос в развитието на футбола на кмета на Община Мездра – Иван Аспарухов, както и кметовете на Зверино и Оселна – Стоян Петров и Росен Николов. Шефът на областния съвет във Враца връчи награди и на малките таланти.

Сред гостите на събитието бяха кметът на Община Мездра – Иван Аспарухов, спортни деятели, колеги и приятели на Иван Митев, жители на Зверино и съседните села.

Присъстваха и дъщерите на Иван Митев – Станимира и Нели.

„Първото чувство, което ме връхлита е гордост, защото не е забравен и тази плоча тук е признание, че не е живял живота си напразно. Убедена съм, че доста от момчета тук носят този спортен дух“, разказа Станимира Иванова – по-голямата дъщеря на Митев.

„Той отдаде живота си на спорта и главно на футбола, призна Нели Иванова. Много сме благодарни, когато виждаме, че е оставил частичка от сърцето си в толкова много поколения.“

Цялата изработка на мемориалната плоча е с доброволчески труд и е дело на Ненчо Николов от село Зверино.