Юбилеят уважиха кметът на община Мездра Иван Аспарухов, председателят на НЧ „Просвета-1925“ – гр. Мездра Валентин Вълчев, общинският съветник Тихомир Илчев, Седефка Петкова, гл. експерт „Култура, спорт, туризъм“ в Община Мездра, кметовете на Брусен и Игнатица, жители и гости на селото.

От свое име секретар-библиотекарят при НЧ „Провета-1928“ Лиляна Лещарска изрази благодарности към всички бивши и настоящи самодейци, ръководители, настоятели и служители на читалището за неуморния труд и запазването на духа и традициите. В словото си тя припомни ключови моменти от историята на културното средище.

Днес НЧ „Просвета-1928“ е духовно и културно средище, в което деца и младежи, както и техните родители заедно пазят традициите и обичаите на родното си място.

Гостите бяха поздравени и от кметския наместник на село Царевец Маргарита Петкова. „Като част от дейността на читалището не мога да не бъда горда със съществуването на това духовно средище в нашето село. Незабравими са останали в съзнанието и сърцето ми всички онези събития от недалечното минало, когато салоните на училището и кметството се препълваха с хора, дошли да видят изявите на самодейците. Ако разгърнем страниците на родовата памет, ще чуем гласовете на дедите, които със своята прозорливост и всеотдайност са основали това средище на българското просвещение и книжнина, за театрално дело и културен подем, като безрезервно са отдавали сърце, ум и воля към благородната цел. Затова сме длъжни да отдадем почит и благодарност на първите читалищни дейци.“

С поздрав и благодарност към читалищните дейци се обърна и кметът на общината Иван Аспарухов. „Вие съхранявате нашите традиции и история. Продължавайте да предавате това културно наследство и на нашите деца.“

Той подари на читалището книги от автори от община Мездра и почетен знак за принос към културата.

На сцената се изявиха домакините от женска певческата група „Белокаменица“. Участие в концертната програма взеха и певческите групи от селата Сухаче, Зверино и Типченица, както и групата за стари градски песни „Мездрея“.

Богатството на българското танцово изкуство показаха децата от Средношколския танцов състав, с ръководител Владислав Петров, Танцовите състави от с. Сухаче и „Мераклии“ от с. Ребърково.

В програмата участваха и деца от селото, които рецитираха стихове.

От името на НЧ „Просвета-1928“- с. Царевец всички заслужили дейци получиха грамоти за принос към читалищната дейност.