От своя страна, кметът на селото Стоян Петров организира весел празник децата от детската градина ,,Звездичка". Скъп гост на малките палавници бе любимият герой Мики Маус. С безгриженсмях, весела глъчка и грейнали от щастие детски очи, малки и големи се включиха в забавни игри.

Не липсваха и награди и лакомства за малките „звездички”, а общинският съветник Венета Петрова зарадва малчуганите с прекрасна торта. Детският смях огласяше Искъра до късния следобед.

В същия ден празнуваха и децата на Игнатица. Кметът на селото Иво Костов за пореден път доказа, че най-голямото богатство на балканджиите са децата.

На площада пред кметството се събраха десетки деца със светнали очи, пременени като пъстър рояк от лекокрили пеперуди, готови сякаш да политнат високо в небето заедно с празничните балони. За веселото настроение се погрижиха аниматорите клоуни и огромните фигури на любимите Мики Маус и Мини Маус. Любими детски песни огласяха подножието на Ржана планина, а танцът на пингвините не остави равнодушни и малки, и големи.

Но най-щастлив от всички бе кметът – Иво Костов, който с любов и грижа раздаваше усмивки на малчуганите.

В село Руска Бела секретарят Народно читалище "Подем 1928" - Силвия Митова, заедно с кметския наместник Владимир Пенчев, превърнаха неделния ден в един невероятен празник за децата. И тук скъпи гости бяха Мики Маус и Клоунът, които забавляваха и веселиха децата с любими игри, весели закачки и много лакомства.

И по стара българска традиция, в двора на читалището накрая се изви кръшно българско хоро, на което се хвана мало, и голямо.