Според народната традиция, на Великден се играе първото хоро след Сирни Заговезни. То е буйно и весело, затова и танците, включени в програмата на възпитаниците на хореографите Стоян и Геновева Стоянови, ще са темпераментни и бързи. Те ще дадат тон на празника в деня на Христовото Възкресение.

Концерта ще разнообразят с "китки" от хороводните песни си и гласовитите деца от “Пъстренец Jr.”. Водещ на концерта ще бъде Хари Белов, актьор от Общински куклен театър - Монтана.

На третия ден от Великден - 18 април, Светли вторник, ще отвори врати Пролетният салон на дружеството на художниците “Тенец”. Общата художествена изложба ще бъде открита в експозиционна зала “Кутловица” в 17:30 часа.

Половин час по-късно на пл. “Жеравица” с концерт на Духов оркестър “VIVO-Монтана" ще бъде отбелязана 80-годишнината на Дунавското хоро. То е създадено точно на тази дата. Емблематичната творба на Дико Илиев ще прозвучи в началото и края на концерта. Младите музиканти под диригентството на маестро Пламен Крумов ще изпълнят още любими произведения на корифея на българското хоро. Инициативата е част от националната кампания на Съюза на българските музикални и танцови дейци за съхраняване на музикалната памет на нацията. Освен почитатели на Дико Илиев и духовата музика, на концерта специално са поканени и всички танцови ансамбли от Монтана. Събитието ще започне 18:00 часа на централния площад.

На 20 април, Светли четвъртък, Дамският хор "Враца" и Мъжкият хор към Народно читалище “Разум-1883” - Монтана, ще поднесат на публиката Великденски концерт. Съвместната изява на двете формации е с начален час 18:30. Тя ще се състои в Художествената галерия “Кирил Петров".