Площадът в Зверино събра мало и голямо, за да покаже за пореден път, че най-голямото богатство на света са добротата, единението и силата на духа български, които са били и ще бъдат неизменните спътници на коравите и горди балканджии. Със силата на земята, твърдостта на скалите и устремният полет на орлите, виещи се в небето над дефилето, зверинчани за пореден път показаха в тихата декемврийска празнична вечер, наситена с духа на добротоворството и човечността.

За духа български, за вярата в доброто, за силата на човешката заедност, една от инициаторките на празничното събитие - Николета Стеева, каза, че този празник е дело на всички, на хората с добри сърца и богати души. Тя заяви, че средствата, събрани от коледния базар, са предназначени за децата в неравностойно положение от Зверино. Идеята на младите хора, организатори на този празник, е всяко дете да получи своя подарък от Дядо Коледа, за да почувства и повярва, че доброто съществува, че по Коледа се случват чудеса.

Вярата на хората от дефилето, че на Коледа стават чудеса, бе претворена в десетките щандове, подредени на Коледния базар в Зверино. Майсторките плетачки от Пенсионерския клуб "Златица“ предлагаха уникални подаръци, изплетени с любов и вплетена топлина за суровите зимни дни и нощи, за малки и големи. Коледни сувенири, автентични сурвачки и саморъчно изработени картички предлагаха учениците от СУ „Св. Климент Охридски“, вкусни домашни сладкиши и сувенири на щандовете на „Творителница“ и доброволческия екип на "БМЧК и приятели на Искърското дефиле" към СУ "Свети Климент Охридски" привличаха посетителите.

Вечерта на добротата и добротворството бе отбелязана и с богата празнична програма, в която децата на Зверино събраха аплодисментите на хилядите зрители с коледни песни и пожелания за здраве, благоденствие и светъл благослов.

Сърдечен поздрав и пожелания за светли и благословени празници отправи и най-младият кмет в община Мездра – кметът на Зверино, Стоян Петров.

Гост на Коледния празник в Зверино бе председателят на Общинския съвет Яна Нинова.

Празничната вечер завърши подобаващо с обратното броене и запалването на коледната елха, украсена с хиляда лампички, съпроводена със зрелищна заря. С последните отблясъци на зарята, сред малчуганите се появи и най-очакваният гост – добрият белобрад старец Дядо Коледа и неговата спътница Снежанка, съпровождани от трудолюбивите джуджета, които раздадоха 80 подаръци на малките послушковци, осигурени от кметството.

От благотворителния базар в Зверино и Оселна беше събрана внушителната сума от 2 448 . 04 лева. Към благородната инициатива се включва и село Игнатица.

Ръка , която дава , не обеднява !