Денят на селото бе открит от кмета Цветомир Драгановски, който поздрави жителите и гостите на Горна Кремена и им пожела здраве и да бъдат още по-единни и обединени за по-доброто бъдеще на селото, на техния общ дом.

Празникът продължи с богата художествено-музикална програма, посветена на 20-та годишнина от създаването на Вокална група "Кременка" при Народно читалище "Просвета-1897 и Пенсионерски клуб "Зора".

На сцената се изявиха най-малките жители на Горна Кремена, които бяха подготвили поетичен рецитал, а гласовитите певици от ВГ "Кременка" зарадваха присъстващите с любими песни.

За своята годишнина и за цялостния си принос за съхраняването и продължаването на българските традиции, на вокалната група бе връчена специална почетна грамота.

Специални гост-изпълнители за празника на горнокременчани бяха талантливите танцьори от Ансамбъл „Мездра“, които спечелиха аплодисментите на публиката и вдигнаха на крак мало и голямо в безкрайното българско хоро.

Гост на празника бе зам.- кметът на Община Мездра Нели Минева.

В същия ден своя празник отбелязаха и в село Моравица, които точно в този ден се поздравиха и с най-новата си обществена придобивка – обновената открита сцена в двора на местното училище, на която се изявиха децата и самодейците от местното читалище „Светлина“, гости от ФГ "Славей", ВГ "Детски свят", ФГ "Росна китка" и Ансамбъл "Мездра".

По традиция, този ден е изключително почитан от моравчени. Ден, в който на общата трапеза се събират роднини и съседи, приятели и близки, но не само да опитат вкусната курбан чорба, а и да се повеселят заедно, да си припомнят забавни случки и да съпреживеят радостта от това, че отново са заедно.