МОН инвестира 24 млн. лв. в "Дигитална раница" - образователна платформа, където учители, родители и деца могат да се впишат и да използват напълно безплатно.

"Дигитална раница" е уникална образователна платформа и дава възможност за обучение в електронна среда на ученици от 1 до 10 клас. Ще се надгради по отношение на професионалното и профилирано образование. "Дигитална раница" е да се хибритизира обучението", заяви образователният министър проф. Галин Цоков.

В раницата можем да открием седмичното разписание на учебните часове, електронния дневник и всички учебници. Учителят може да използва раницата, за да задава задачи, като те могат да бъдат екипни, индивидуални или домашна работа. Може да стартира електронна класна стая, може да даде специфичен достъп на ученик.

Раницата е достъпна от началото на учебната година, а учителите могат сами да създават интерактивни уроци, което ще бъде платена дейност от МОН.

Министерството е в преговори с различни образователни платформи, които също да се включат и да добавят интерактивно съдържание. В електронната система "Дигитална раница" вече са се включили 750 хил. ученици и над 70 хил. учители. Профили в системата вече имат 1 млн. потребители.

"Дигитална раница" ще промени ролята да учителя в информационното общество, той ще бъде и създател на нови дигитални уроци. Министерството са в преговори и с различни образователни платформи, които да се включат и създават съдържание.


Източник: dnes.bg