"Много често, забързани в своето ежедневие, ние мислим какво нямаме, негативни сме и язвителни един към друг, заяви в приветствието си Калин Каменов. Но ако се замислим какво ни липсва, ще разберем, че нямаме достатъчно вяра в себе си и в бъдещето ни. Преди 141 години нашите предци са имали една мечта - да видят родината си свободна. С много вяра и родолюбие, те постигат целта си.

Днес, близо два века по-късно, Освобождението е в нашето съзнание и душа. То трябва да ни свързва с желанието да бъдем по-добри хора и пример за подражание. В навечерието на деня на Освобождението на града, с моите колеги решихме да покажем активните граждани във Враца и те да бъдат отличени. Това е причината, заради която учредихме наградата "Вестител". Хората, които ще получат приза, са познати на всеки един от нас, те са съвременните вестители. Вярвам, че тази награда ще се превърне в традиция, а с всяка следващата година номинираните ще бъдат все повече. Честит празник!“, каза в заключение кметът на Враца.

Празничният концерт на Симфониета Враца продължи с емблематични арии, в изпълнение на солистите Диляна Георгиева, Радинела Василева и Петър Данаилов, под вещото ръководство на диригента Христо Павлов.

Първите отличени с приза "Вестител" бяха известният фотограф Тони Дуковски и скулпторът Милен Василев. Наградите връчи кметът Калин Каменов.

Грамота "Вестител" получи и общественикът Христо Илиев, който възстанови средновековната подземна църква, намираща се в двора на храма "Св. Николай“.

За ярко изразена гражданска позиция и активност при разрешаването на проблеми в общината бе отличена и групата в социалната мрежа фейсбук - "Враца - Кажи на кмет и община".

В рамките на симфоничния концерт, кметът на Враца награди и девет ученици, организирали доброволчески инициативи и благотворителни концерти за лечението на малката Инес .

Наградата "Вестител" цели да поощри гражданската активност сред жителите на града и да популяризира авторите на добрите идеи.