Видният българин е роден в Чипровци през 1601 г. Името на Петър Богдан е останало в историята като един от най-големите духовници, книжовници и дипломати на 17-ти век. Той е един от вдъхновителите и водачите на Чипровското въстание, чиято 330-та годишнина ще се чества наскоро.

Малко известно е, че костите на Петър Богдан Бакшев се съхраняват в музея и са открити при разкопки в останките на католическата катедрала "Света Мария", която се е намирала на Историческия хълм. В нея Петър Богдан е служил като епископ в Софийската католическа архиепископия. На същия този хълм се е намирали и православен храм.

Там, върху останките от двата християнски храмове кметът на Чипровци Пламен Макавеев е очертал основите на новия параклис, а католическият свещеник Иван Топалски е осветил богоугодното начинание.

Параклисът ще носи името "Дева Мария - Майка на църквата" и ще заема площ от 33 кв. м. Под олтара му ще бъде вградена капсула с костите на Петър Богдан и францискански монаси, работили в Чипровци в навечерието на Чипровското въстание от 1688 г.

Така на Петър Богдан Бакшев ще бъдат отдадени достойна почит и уважение, каквито той безспорно заслужава. Той е създател на организация, която да се вдигне на въстание срещу османските нашественици. За разлика от други видни българи, които търсят за това помощ от Русия, чипровчанинът търси помощ от Европа.

Средствата за изграждането на параклиса са събрани от дарения от цялата страна, от католическите общности в Плевен, Пловдив, Белене и Житница, от общините Раковски и Калояново, както и от различни политически сили.

Параклисът ще бъде готов догодина, когато в Града на килимите ще отбележат 345 г. от смъртта на Петър Богдан.