За деца, които имат увреждания над 90 процента помощта ще бъде в размер на две минимални работни заплати, т.е. 930 лева месечно. За децата с увреждания между 70 и 90 процента ще е 450 лева месечно и между 50 и 70 процента 350 лева. Това е месечна помощ, независимо какъв е размерът на доходите, отбеляза Русинова.
Ръстът, който се предвижда за пенсиите през следващата година е 2,4 процента, който ще влезе в сила от първи юли.
Предвидено е завишаване на средствата за приемните семейства, промените в Кодекса за социално осигуряване, които ще влязат догодина ще изравнят правата на родителите осиновители при ползване на отпуски, посочи социалният министър.
Друга промяна е насочена към майките, които решат да се върнат на работа през първата година от майчинството си. Тогава те ще получават освен заплатата си и допълнително 50 процента от размера на майчинството.
По ОП"Развитие на човешките ресурси" се изпълняват проекти на стойност близо един милиард лева, които подкрепят и млади хора, каза министърът. По програмата през тази година 22 хиляди младежи са си намерили работа.
Зорница Русинова коментира темата за бежанците. Според нея няма европейски и социални програми, които да целят заселването на бежанци в България. В момента в системата на бюрата по труда има 18 души със статут на бежанци, които са регистрирани, каза тя.
В Горна Оряховица министърът на труда и социалната политика разгледа обществена трапезария, открита по проекта "Осигуряване на топъл обяд" за 45 души от общината.

Източник:bta.bg