Честта първи да открият културната програма тази година се падна на Мъжки камерен хор „Белоградчик“ към НЧ „Развитие- 1893г.“, а датата съвпадна с навършване на 3-години от тяхното създаване. Програмата продължи с изпълнението на Състав за руски и цигански песни и романси „Берьозка“ при НЧ „Димитър Вълнев – 1903г.“, с. Расово, област Монтана и солисти на Гвардейски духов оркестър с вокален изпълнител Ана – Мария, която създаде много настроение с изпълнението на хороводни народни песни от различни фолклорни области на страната.

По-късно вечерта бе подписан и Протокол за провеждането на Международния събор на прохода „Кадъ Боаз“, който тази година ще се състои от 20 до 22 юли и ще премине под знака на 50-годишния юбилей от подписването на Договор за приятелство и сътрудничество между общините Белоградчик и Княжевац.

Празникът бе удостоен с подобаваща културна програма от танцови формации към Детски комплекс Белоградчик и концертите на Цветелина и „Вени и Сашо“ – Монтана, които създадоха истинска празнична атмосфера с много хора и песни.