Експерти предупреждават, че в момента всяко второ дете е носител на някаква инфекция. Капацитетът на детското отделение на мездренската болница е 10 легла, които са запълнени от деца с пневмонии и различни усложнения от вирусни инфекции. Най-малкият пациент е бебе на три месеца с COVID инфекция.

Към момента не се налага разкриването на допълнителни легла или препращането на деца от отделението в Мездра към други по-близки градове, където да бъдат приети за лечение. Това каза за MediaNews д-р Веселка Павлова, началник на Детското отделение в Мездра.

Доктор Павлова допълни, че очаква случаите на грип и респираторни заболявания да стават все повече.

Във връзка със сигнал на граждани за липса на отопление в МБАЛ - Мездра в края на миналата седмица, екипът ни се свърза с управителя Светозар Луканов. Той потвърди за случая и поясни, че проблемът е бил в техническа неизправност на газовата инсталация, която е отстранена в рамките на един ден от оторизирана сервизна фирма. През времето, в което не е имало парно част от отделенията са отоплявани с климатици.

Луканов бе категоричен, че няма повод за притеснение и в случая не става дума за икономия, а болницата се намира в добро финансово състояние и успява да покрие всички свои задължения.