Оказва се, че основната специализация на Дунавския туристически район ще бъде културният и круизен туризъм, приключенски и екотуризъм, както и развитието на градския, развлекателен, винен, кулинарен, религиозен и поклоннически туризъм. Съгласно Концепцията за туристическо райониране на България, район Дунав се приема за най-голям, като включва 21% от територията на страната, 16% от населението, 3% от легловата база и 2% от приходите от нощувки. У нас съществуват общо девет туристически района, а именно: Родопи, Рила - Пирин, Тракия, Долината на розите, Стара планина, София, Варна и Бургас и Дунав. Повече за учредяването на Дунавския туристически район разказа областният управител на Монтана Росен Белчев:

"Първата учредителна среща се проведе на 31 юли в град Русе, на която се подписа заявление-декларация до министъра на туризма за регистрация на Дунавския туристически район. Избрахме председател на Дунавския район да е кметът на община Русе Пламен Стоилов. Очакваме до края на месеца министърът на туризма да се произнесе със своя заповед за учредяване на този район. Всички общини на територията на Дунавския район, както и всички висши учебни заведения са поканени да участват."

Георги Петков е дългогодишен председател на Туристическо дружество "Веслец" в града под Околчица. Той е и бивш ръководител на най-голямата национална туристическа проява - похода "По стъпките на Ботевата чета". Познавайки възможностите за правене на туризъм във Видин, Монтана и Враца, Георги Петков не е оптимистично настроен за развитието на този отрасъл в Северозапада в близките години:

"Враца е дестинацията с най-много туристически обекти в Северозападна България и състоянието им е критично. Туристическите прояви сега са твърде малко, в сравнение с времето, когато аз бях председател на Туристическото дружество. Първото нещо е туристическите кадри да информират ръководните кадри за това, как се прави туризъм."