Отбелязването на тройния празник започна с празнична литургия в енорийската църква „Св. Георги Победоносец”, която днес има храмов празник. Тържественото богослужение отслужи Траянополският епископ Киприян. Да се черкуват дойдоха множество миряни, между които и доста именици.

По-сетне на централния градски площад се състоя официален ритуал по издигане на националния трибагреник, знамето на община Мездра и флага на Европейския съюз. Особен колорит на тържеството придадоха двама млади гвардейци, в ролята на които се превъплътиха първокурсникът в Университета по архитектура, строителство и геодезия Пламен Петков и възпитаникът на мездренската гимназия Кристиян Кръстев.

Поздрав към гражданството по случай Деня на Мездра - 6 май (Гергьовден) отправи кметът на общината Генади Събков.

Празнична програма изнесоха Вокална група „Детски свят” с ръководител Анета Петкова, която изпълни патриотични и възрожденски песни и средношколският танцов състав при Читалище "Просвета" с художествен ръководител Мирослав Аспарухов, който представи народния танц "Копаница".

По-късно присъстващите разгледаха изложбата на архивни материали и военни вещи, посветена на Първата световна война, която подреди преди дни в Ритуалната зала на Община Мездра колекционерът Евгени Кучков.

Довечера в Дома на железничаря ще се състои заключителен концерт от третото издание на Фестивала на изкуствата "Free fest: Магията на Мездра”, с който официално ще бъдат открити и 43-ите Празници на културата "Мездра-май'.