Само за няколко дни осленкриводолчени за пореден път показаха, че са повече от задружни и с общи усилия почистиха и подготвиха големия салон за общото веселие.

Дворът на кметството се изпълни с усмихнати хора и глъч на десетки деца, които се събраха, за да отпразнуват заедно Тодоровден – Денят на селото. Въпреки строгия пост, домакините бяха подготвили и традиционния курбан – и постен, и блажен, за да се спази традицията. Тази година жертвеният курбан бе осигурен от именика Тодор Беломорски, а край трите казана свещенодействаше мастър шеф Миладин Георгиев. Той с удоволствие сподели тайната на вкусната курбан чорба, но естествено запази някои от майсторските хитринки.

Кметският наместник Роман Иванов сподели, че е изключително щастлив, че толкова много хора са се включили в подготовката на празника и си пожела все така да бъдат сплотени и в празници, и в делници.

Тук бяха и двама от строителите на храма – Николай Николов и синът Иван Николов. Синът Иван пристигна в достолепна национална носия като същински войвода. Той заяви, че по този начин изразява своето уважение към традициите и празника, в който най-подобава да покажем българското у себе си.

Гост на празника бе и кметът на община Мездра – Иван Аспарухов, който пък от своя страна заяви, че това начинът да се възражда живота във всяко населено място. Когато има желание и воля, всичко може да се направи.

За празничното настроение особен заряд допринесоха и изпълненията на Представителен ансамбъл Мездра, които обраха овациите на присъстващите, след което на двора се изви онова дълго българско хоро, което обединява старо и младо, минало и настояще и е непреходното доказателство за общото бъдеще.

Празничният ден продължи в салона на общата трапеза сред смях и закачки и много настроение. Специален поздрав към комшиите поднесоха гласовитите певици от село Лик и оркестър „Настроение“