Изборът на мястото не е случаен, тъй като планинското село Лик пази спомена за Апостола. Домът на Нецо Гергов Бояджията е бил една от „тайните къщи“, в която Левски основал революционния комитет.

В историята на селото се знае, че през есента на 1872 г. Васил Левски, заедно с Мито Анков от Враца, са идвали в Лик, представяйки се за купувачи на грозде и вино. Те отседнали в къщата на Нецо Гергов Бояджията и престояли в селото два дни.

Днес къщата на дядо Нецо Бояджията е напълно реставрирана и възстановена от един от наследниците на сърцатия балканджия - инж. Александър Бояджиев. Запазено е и скривалището, а признателните потомци са поставили паметна плоча с лика Апостола и страшната клетва „Свобода или смърт!“.

Тържественото възпоминание бе открито от кметския наместник Валентина Мишева. За делото и подвига на Апостола разказа ръководителят на гимназистите – историкът Красимир Григоров:

„150 години, 150 мига на величаво безсмъртие след трагичната гибел на Апостола на българската свобода – Васил Левски, а интересът към него сякаш все повече се засилва. Името на създателя на Вътрешната революционна организация не е абстрактно понятие или сбор от абстрактни ценности. Васил Левски безспорно е най-обичаният български национален герой. За всички нас той олицетворява вярата, еталона, запазената пропорция на националния дух, по който всяко едно следващо поколение установява своето отклонение от националния идеал с краткото име – България“ .

Възпитаниците на врачанската гимназия изнесоха вълнуващ рецитал от стихове за Апостола, които развълнуваха и трогнаха душите на иначе коравите балканджии.

Сълзи на признателност, преклонение и гордост предизвикаха изпълненията на малките четвъртокласници, които вдъхновено рецитираха вечната Ботева елегия „Обесването на Васил Левски“.

След края на тържествената част всички присъстващи сведоха глави и почетоха саможертвата на дякона с едноминутно мълчание и падане на колене.

Гости на възпоменателното събитие бяха Председателят на ОбС - Мездра Яна Нинова, общинският съветник Тихомир Илчев и кметският наместник на съседното село Ослен Криводол – Роман Иванов.