Публиката в Скопие, където бяха изнесени два концерта - на откриването и закриването на форума, както и в Кавадарци, имаше възможност да види фолклорни танци, представени от съставите „Хемус” – Враца, България, „Ожаровяци”- Варшава, Полша, КУД „Ремизиана”- Бела Паланка, Сърбия и съставите „Мирча Ацев” и „Кочо Рацин” от Скопие, Македония.

ПТС „Хемус” получи и официална покана за участие във фестивал на ЦИОФФ във Варшава, Полша през м. август 2018 година. Съставът взе участие и в два уъркшопа, проведени в рамките на фестивала.

Представители на всички състави се срещнаха с ректора на университета- г-н Никола Янкуловски, председателят на община Карпуш- Стефче Якимовски и г-жа Виолета Михайлова - от отдел „Култура” в община Карпуш.

Любезните домакини от АКУД „Мирча Ацев”, Скопие, които гостуваха на XII Международен фолклорен фестивал „Врачанска пролет” през тази година, показаха на участниците и природните забележителности около Скопие- каньона „Матка”, светещият кръст, пазител на столицата и прекрасната панорама, откриваща се от върха, както и гордостта на жителите на града - скопската чаршия.

Заключителният концерт на 38-мия фестивал беше изнесен в залата на Националната опера и балет на Македония, където над 700 зрители горещо аплодираха изпълнителите.

Фестивалът няма конкурсен характер и се провежда със съдействието на Министерство на културата на Република Македония, Университет „Св. св. Кирил и Методий”-Скопие, Общински съвет на гр. Скопие и общините Карпош и Кавадарци.