Комитетът ще посъветва генералния директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус дали вируса представлява извънредна заплаха в областта на общественото здраве от международно значение (PHEIC) и какви препоръки трябва да издаде, за да се справи с разпространението на болестта.

Производителите на ваксини вече могат да кандидатстват пред СЗО за спешен лиценз, който ще позволи на международни групи, включително УНИЦЕФ и Gavi the Vaccine Alliance, да набавят и разпространяват техните ваксини, потвърди органът на ООН на 9 август.

През юни Bavarian Nordic изпрати 15 000 дози от своята ваксина в Демократична република Конго (ДРК), където са открити повечето случаи.

Африканските центрове за контрол и превенция на заболяванията призоваха за "глобална солидарност", като посочиха, че регионът се нуждае от 10 млн. дози ваксина, но в момента има достъп до едва 200 000. Агенцията потвърди, че тази седмица ще обмисли и дали да обяви извънредна ситуация на континента.

Тази година вирусът вече е регистриран в най-малко 13 африкански държави. През последния месец четири държави - Бурунди, Кения, Руанда и Уганда - съобщиха за първи път за случаи на морбили. Досега през 2024 г. са регистрирани 517 смъртни случая от 17 541 потвърдени и предполагаеми случаи при хора.

Загрижеността за епидемията нарасна през последните седмици, след като нов и по-смъртоносен щам на вируса морбили се разпространи от ДРК в съседните държави.