Националните здравни власти би трябвало доста отрано да планират своите нужди, за да избегнат "запасяването, паническото купуване" и ситуациите, наблюдавани в началото на пандемията, когато имаше недостиг на лични предпазни средства, каза експертът от СЗО Лайза Хедман.

"Може да имаме глобален недостиг на имунизационни спринцовки, който от своя страна да доведе до сериозни проблеми като забавяне на имунизационните усилия, както и тревоги за безопасността", заяви тя.

По думите ѝ евентуален недостиг може да доведе до забавяне на редовните ваксинации, в частност при децата, както и на други здравни услуги, а това е възможно също така да насърчи опасното многократно използване на спринцовки и игли, особено в по-бедните държави.

Хедман каза, че досега в света са извършени около 6,8 милиарда ваксинации срещу COVID-19, почти двойно повече от редовните имунизации, а общият производствен капацитет е близо 6 милиарда имунизационни спринцовки на година.

Според нея това означава, че в глобален план догодина може да има недостиг на цели 2 милиарда спринцовки, освен ако повече заводи не се преориентират към производство на точния вид оборудване за ваксинации.

"Ако пренасочим капацитет от един вид спринцовки към друг или се опитаме да увеличим капацитета за специализирани имунизационни спринцовки, това отнема време и инвестиции", заяви тя.