Гражданин на света. Така може да бъде определен Росен-Андрей, който е роден в столицата на Куба – Хавана. Майка му е българка, а баща му кубинец. До 15 годишна възраст живее в родната страна. Учил е астрономия в Русия и туризъм в Канада, където живее през последните 30 години.

Като дете любимото му хоби е географията, а с течение на годините тя става неговият живот, а пътуванията из света – мечта, която сбъдва вече 23 години.

„Посетил съм 171 държави от седемте континента. Колкото и да пътувам, все ще има място, което искам, но не съм посетил. За да обиколи целия свят на човек са му необходими 200-300 години, а аз нямам това време. Но много бих искал да обиколя езерото Байкал, да отида до Гренландия, да прекося Русия с влак и да отида до Камчатка“, каза за MediaNews съвременният пътешественик.

Той добави още, че сред мечтаните дестинации са Иран и Сомалия. Но за подобни дестинации, които не са лесни за посещение, е необходим ескорт, което прави по-трудни пътуванията на туристите като него, които пътуват сами.

Росен-Андрей разкри, че е срещал трудности по време на своите пътувания, но подчерта, че няма проблем, който да не може да бъде решен.

„Ако съпоставим нашето ежедневие с начина, по който живеят хората в най-бедните страни от света, ние сме привилегировани, така че тръгвайки от тази позиция е много лесно човек да се справи с трудностите“, каза още Охеда.

Съветът, който околосветският пътешественик отправи към учениците, е да следват мечтите си, без да се страхуват.